tirsdag den 28. april 2015

Chromecast er vejen frem

Jeg har anskaffet en Google Chromecast, der må være blandt markedets billigste gadgets. Sølle 270 kroner koster den lille dims, der sættes til dit tv (eller surround-anlæg i mit tilfælde) og leverer Netflix, HBO Nordic, Viaplay med mere. 

Den primære forskel på Chromecast og lignende dimser som Apple TV er, at der ikke findes en fjernbetjening. Man skal bruge en mobil, tablet eller computer (både Android og Apples iOS er understøttet). 

Men der er andre markante forskelle. Googles dims er langt billigere end konkurrenterne - og så er den åben, så der allerede nu er langt flere muligheder end for eksempel hos Apple.

Apple TV giver således ikke adgang til hverken Viaplay eller HBO Nordic. Og der findes allerede nu adskillige programmer til Chromecast, der kan "caste" eller streame alt muligt andet som film, du har downloadet, fra din bærbare eller tablet.  Du kan oven i købet sende film fra cloud-tjenester som Google Drev direkte til din Chromecast - uden om computeren i dit hjem. Se fx Videostream og Localcast.

En vigtig detalje er, at man ikke streamer fx Netflix fra sin enhed til Chromecast, selvom det ser sådan ud. Man åbner Netflix på for eksempel sin iPad, vælger film og vælger Chromecast. Det betyder ikke, at man streamer fra iPad til Chromecast. Det betyder, at iPad'en giver Chromecast besked på at forbinde sig til Netflix selv og streame filmen.

Din iPad, mobil eller computer er således mere en fjernbetjening. Men det betyder så, at Chromecast kun virker med programmer eller apps, der understøtter Chromecast. Dem er der nu også mange af.

Google har allerede annonceret, at Chromecast nu bliver videreudviklet til lyd alene. Det betyder, at Google går i kødet på konkurrenter som Sonos. LG og flere andre har annonceret trådløse højttalere, der kan modtage Chromecast lyd. Umiddelbart lyder det ikke at "mere" end Sonos, men Google vil sandsynligvis gøre det hele meget billigere - og mere åbent, så alle kan lege med. Det er forskellen på Google og andre som netop Apple og Sonos.

Mange tænker Chromecast som smart-tv til dem, der ikke har smart-tv (indbygget), og det giver mere end god mening. De fleste såkaldte smart-tv er nemlig slet ikke så smarte, og de bliver hurtigt forældet - hurtigere end levetiden på tv'et. Et smart-tv, der er et par år gammelt, kan allerede nu have problemer med at vise film fx fra Netflix. Så drop smart-tv og brug i stedet penge på dimser som Chromecast. Om et par år kan du købe en nyere og hurtigere model og sætte i dit tv. Det er både billigere og langt smartere.

Man kan også forestille sig, at Chromecast og lignende dimser i fremtiden bliver den primære måde at få leveret live tv på. Det er ret komplekst og dyrt at få tv fx via Yousee kabel-tv, Stofa eller Boxer. Der er ikke noget, der forhindrer DR eller Yousee i at lave en app, der kan håndtere live tv over Chromecast. Der er heller ikke problemer med betaling, abonnementer eller national adskillelse. Det vil betyde, at man kun skal have hurtig internet - ikke andre kabler eller antenner eller lignende. Man behøver ikke ikke at trække kabler rundt i sit hus. En Chromecast i alle tv - og hurtig wifi er nok.

Det største problem er nok modvilje fra Yousee (TDC) og andre, der vil frygte, at de vil tjene færre penge.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar