torsdag den 26. marts 2015

Bliv uafhængig af din fysiske computer

Det giver sig selv, de fleste ved det godt, men dør din computer eller bliver den stjålet, hvor meget har du så mistet?

I dag er det muligt at gemme sine data på sådan en måde, at man aldrig mister noget. Man kan også komme i en situation, hvor der er adgang til stort set alt, uanset om man bruger Windows, Mac OS, Chrome OS eller Linux - eller en Android- eller iOS-enhed som iPhone og iPad. Man skal bare tænke sig om.

Mails og dokumenter
De fleste har fundet ud af, at man ikke skal have sine mails lokalt på pc'en mere. Får du stadig dine mail ned i Outlook eller Thunderbird via POP/IMAP, så lav det om. Du risikerer at miste dem. Den mest simple løsning er naturligvis Googles Gmail, men der er masser af alternativer.

Cloud-tjenester som Google rummer typisk også kalender, kontaktpersoner og lignende. Og det betyder også, at man kan blive uafhængig af data på sin mobil som kontaktpersoner.

Logikken gælder også for dokumenter. Du bør aldrig arbejde med filer, der ligger på dit skrivebord eller i mappen Dokumenter. Du bør altid arbejde med filer, der ligger i en cloud-tjeneste som Dropbox eller Google Drive. Der er andre alternativer som Microsofts OneDrive, men når du kigger på disse muligheder, skal du tænke på, om de understøtter alle de dimser du bruger i dag, og dem du kunne finde på at bruge i fremtiden. 

Her er de værste eksempler naturligvis Apples cloud-produkter som iCloud. Hold dig fra dem, for du bliver låst til Apples dimser. De kommer aldrig til at virke på Android eller andet, du kunne få brug for i fremtiden. Google har her en stor fordel, fordi deres tjenester generelt virker på alle dimser. Google prøver ikke at stopfodre dig med hverken Chrome OS eller Chrome browseren. Men Google er ikke bedst til alt, så undersøg tingene.

Du kan risikere, at visse tjenester ikke virker overalt, heller ikke selvom du vælger forholdsvis åbne Google. Google Drive kører for eksempel ikke på Linux, men der findes typisk løsninger på det som Insync.

Streaming
Musik er ikke det samme som for få år siden. I dag vil de fleste få musik som alt-du-kan-spise fra Spotify eller TDC Play. Har du gamle musik-filer, du gerne vil gemme, så læg dem i Google Play Music, som jeg skrev om for nylig.

Det samme gælder bøger. I dag køber vi bøger fra Amazon, som kan læses på alle dimser med Kindle app'en, eller vi køber alt-du-kan-spise fra Mofibo - eller låner på e-reolen. Og de er ikke låst til din nuværende computer. Men har du gamle bøger for eksempel i PDF, så gem dem et sted som Google Play Bøger.

Film har også ændret set fuldstændigt. Vi køber ikke DVD'er mere, og vi gemmer typisk ikke mange film på vore pc'er. Vi streamer film fra Netflix, HBO Nordic, Viaplay eller lignende. Skal du have film på en tablet og kunne se dem offline, så er eneste lovlige mulighed med streaming-tjenesterne Viaplay, der netop har dette.

Hvis du vælger at købe eller leje film fra nogle af tjenesterne, kan du i visse tilfælde godt downloade og se dem offline, men læs betingelserne, inden du svinger kreditkortet.

Egne billeder og video
Vi tager stadig mange billeder (og videoer) - nu typisk med vore mobiler, og de skal gemmes et sted. Og helst et sted, hvor de kan vises frem på alle dimser igen. Her er der mange muligheder. Man kan naturligvis bare gemme dem i Dropbox eller Google Drive, men der er flere og bedre muligheder, hvis man kigger på Flickr eller Google+ (det tidligere PicasaWeb).

Deres websites er bygget til billeder. De har apps til alle dimser, der er bygget til billeder. Og Flickr har 1 TB lagerplads gratis.

Andre områder
Arbejder du med noter (notater), er der god grund til at bruge Evernote. Programmet er det bedste af sin slags, alt er gemt i skyen - og det kører på alle dimser. Så hvorfor overhovedet overveje andre ting som OneNote eller Google Keep.

Logger du ind i Google Chrome, så gemmer Google dine indstillinger og bogmærker. Der findes også tilsvarende løsninger for Firefox. Tænk over sådanne ting med alle de programmer, som du bruger. 

Bruger et program til kodeord, så vælg igen et, der virker på tværs af enheder og gemmer data i skyen som Lastpass. Lige med kodeord er det dog vigtigt, at leverandøren ikke gemmer dine ukrypterede kodeord. Dem skal de ikke have adgang til. Lastpass kan i øvrigt også bruges til at gemme krypterede notater.

Logikken gælder også for programmer, selvom man ikke mister data, hvis ens computer forsvinder. Bruger du Apples FaceTime, ja så kommer du ikke til at chatte eller video-telefonere med andre end Apple-brugere. Brug i stedet noget, der virker på alle dimser. Og lige her er Microsofts Skype klart den bedste - også klart bedre end for eksempel Googles Hangouts.

Spil er lidt uden mit emne, men jeg vil anbefale, at skal du købe spil, så køb dem på en måde, hvor du kan få dem igen, hvis du mister din pc. Mobiler og tablets giver sig selv, for de kan Apple og Google. Men på din pc, bør du for eksempel vælge Steam. Køber man programmer gennem såkaldte "stores", så kan man typisk få fat i dem igen. Men her er logikken ellers, at man må gemme alle mails med licenskoder og download-links. CD/DVD er forældet.

De eksempler, jeg har nævnt, synes jeg, er de bedste, men de virker ikke på alt. Skype kører for eksempel ikke på Chrome OS. Og der er andre kombinationer, der heller ikke virker. Men mit råd er at tænke grundigt over det. Det kan godt være, at du kun bruger Apple dimser nu, men hvad hvis du skifter om et par år. Hvor meget arbejde har du så foran dig?

De fleste brugere kan ignorere Linux og Chrome OS, men jeg vil kræve. at mine programmer og tjenester klarer Windows, Mac OS, Android og iOS (iPhone og iPad).

Sikkerhed
Dette indlæg handler om data og programmer, men taler man om sikkerhed, så kommer man ikke uden om koder og især to-faktor login. Sidstnævnte gør, at du ikke kan logge ind på dine konti på en ny computer (!) uden også at bruge en kode, som du får på sms eller fra et særligt program.

Næsten alle de store programmer, som jeg har nævnt i dette indlæg, understøtter to-faktor login. Det gælder Google (alle dele), Microsoft, Evernote, Dropbox - og andre som Facebook. Brug det endelig. Det gør det meget sværere for en hacker eller tyv at få fat i dine data.

Hvis du mister din computer, kan du typisk logge ind på en anden (nu med din mobil som ekstra sikkerhed) og fjerne din gamle computers tilladelser til dine data.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar