torsdag den 16. maj 2013

Videoredigering - hvor tablet ikke rækker

Jeg har prøvet at presse både min iPad og min Nexus 10 tablet på alle mulige områder for at se, om de kunne erstatte min bærbare. Og det kan de langt hen ad vejen, men der er områder, hvor det går galt.

Jeg har netop prøvet at redigere video på min Nexus 10, og det kan da lade sig gøre, men her viser tablets tydeligt, at hestekræfterne ikke er nok. Der findes et utal af programmer til Android til videoredigering, men ligesom på andre områder, så er de typisk lavet til mobiler og ikke tablets, og det skæmmer.

Jeg valgte at prøve AndroMedia Video Editor, fordi programmet var helt gratis, og fordi det kunne de fleste af de ting, jeg krævede. Det vil sige import af MP4 og MOV (altså ikke bare videoer fra enheden selv), funktioner som klippe, samle og trimme klip, placere tekster på videoen, lægge ekstra lydspor på, lave overgange - samt eksport i standard 720p (dog ikke 1080p).

Jeg prøvede i første omgang at samle to klip på 112 MB og 41 MB optaget fra min mobil. Brugergrænsefladen er sådan set god nok - på en mobil - men alt er mikroskopisk på en 10 tommer tablet, men det virker, hvis man kan se bort fra det.

De to klip varede samlet under 3 minutter, og de var optaget i 720p MP4 - ligesom resultatet skulle blive. Alligevel måtte min ellers hurtige Nexus 10 knokle i mere end 10 minutter på opgaven. Og i de minutter måtte man helst ikke røre enheden. Programmet skulle have lov til at arbejde alene.

Måske virker andre programmer bedre, men jeg tvivler. Videoredigering har altid været en af de værste opgaver også for computere. Det er noget, der trækker tænder ud. Det vil nok være bedre at finde en cloud-baseret video-tjeneste, hvor selve redigeringen og renderingen foregår på servere, og hvor man blot uploader klip og downloader resultatet.

Et eksempel på det er Video Toolbox, der er gratis, hvis man kan holde sig under 600 MB. Det er dog meget langsommeligt at uploade sine klip til denne tjeneste. 

En anden mulighed er selve YouTube, der har fået sin egen editor, og hvor man kan downloade de færdige videoer i MP4. Man skal bare huske på at gøre sine film private, hvis man ikke vil dele med hele verden. Husk også, at du skal bruge en browser, der understøtter Adobe Flash, hvilket altså vil sige ikke Chrome.

Her stødte jeg dog på et komisk problem. Jeg redigerede en video, hvor min datter optrådte i et teaterstykke i skolen, hvor de sang "Nissesangen". Det kunne jeg ikke downloade, fordi YouTube havde matchet lyden med en sang, der var ejet af tredjepart.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar