torsdag den 28. marts 2013

Windows 8 skuffer fælt

Windows 8 på en tablet er et af de mest håbløse produkter, jeg har set endnu. For mig at se overgår det både Windows ME og Windows Vista.

Jeg har testet styresystemet på en Asus Vivotab Smart, og ikke en ondt ord om Asus' indsats. Tabletten er lækker, selvom den naturligvis rummer meget plastik som de andre Windows- og Android-enheder. 

Det vælter i øvrigt ud med Windows 8-tablets i tre kategorier i øjeblikket fra producenter som Microsoft, Asus, Acer, Dell, Lenovo og mange flere. RT-enheder med Tegra-processor, billige enheder med Atom-processor (som denne) og topmodeller med Intel Core i5 som Microsofts Surface Pro. 

For mig er det dog ikke væsentligt, for problemet er styresystemet.

Internet Explorer er super
Først det positive. Internet Explorer 10 på en Windows tablet fungerer virkelig godt. Browseren er super hurtig, og zoom med fingrene fungerer, lige som det skal. Det vigtigste er dog, at browseren viser sider som en computer (altså som de var tænkt) og ikke en sølle mobil version, som iPad og Android viser. Stor ros til den del. Jeg har også tidligere rost Microsoft for at klare Googles programmer bedre end Google selv på for eksempel Nexus 7. 

Browseren klarer også Flash i modsætning til konkurrenterne, hvilket betyder, at mange sider ser ud og fungerer, som de skal. Man kan dermed også læse aviser online som Berlingske Tidende. Men med til historien hører, at det er ret svært at navigere i en online-avis med fingrene på 10 tommer. Berlingske iPad app fungerer langt bedre.

Men så hører roserne også op. Alt andet er noget makværk. Det fungerer simpelt hen ikke. Der er stort set ingen apps til Windows 8. Der er nogle få, der er ganske gode som Evernote (touch) og Netflix. Microsoft har ikke engang tænkt på, at de fleste ikke bruger Hotmail/Live/Skydrive i dag. 

Desktop mode
Men jeg satsede også på at bruge tabletten primært med browseren og så gå i desktop mode, når der var brug for det. For denne version - den rigtige Windows 8 - kan køre gamle programmer i modsætning til Windows 8 RT. Det skulle jo åbne for nærmest uendelige muligheder.

Men Windows 8 i desktop mode på en tablet er en forfærdelig oplevelse. Knapper og andre kontroller er så små, at man ikke kan ramme dem. Og det betyder i praksis, at man skal kombinere sin tablet med et tastatur/mus for reelt at bruge den.

Browseren er god, men der er også problemer. Man kan for eksempel installere Java og bruge NemID (i modsætning til med RT), men det virker ikke med touch-udgaven af Internet Explorer. Man skal i desktop-mode, der er håbløs at bruge. 

En anden detalje er, at man ikke kan skrive dokumenter i Google Dokumenter. Googles programmer virker sådan set fint nok, men Internet Explorer (igen i touch-udgave) vil ikke vise tastatur med mindre, der er en dialog åben. Igen skal man i desktop-mode, hvor Windows 8's få fordele ryger helt.

Jeg havde troet, at man kunne undvære desktop mode, fordi alle funktioner var lavet i touch-delen (den der hed Metro), men det er slet ikke tilfældet. Skal man bare mere end et spadestik dybere i Windows, skal man i desktop, og så arbejder man i dette tilfælde reelt i en sølle 10 tommer netbook med langsom Atom processor. Og det til en pris, der reelt ikke er bedre end Apples iPad, der er bygget i aluminium (og ikke plast), hvor hele brugergrænsefladen bare virker, og hvor der er tusinder af programmer. 

Måske havde jeg været mere glad for en topmodel med Core i5 processor som Surface Pro, men så taler vi en pris, der er så høj som en god ultrabook + en iPad, og så har du stadig kun de små 10 tommer at arbejde på, når den skal fungere som en pc. Jeg ville klart foretrække en god ultrabook bærbar + en iPad.

Det virker ikke
Der er masser af områder, hvor det går helt galt for Microsoft. Jeg skal gennem en opdatering af min iPad en gang eller to om året, hvilket tager et par minutter. Allerede anden dag med Windows 8 skulle jeg gennem en opdatering med 14 opdateringer, der tog mere end 40 minutter, hvor computeren ikke kunne bruges. Det er helt absurd. Microsoft har kigget alt for meget på pc'er og alt for lidt på iPad og Android. Hver eneste dag har jeg faktisk skullet igennem opdateringer i Windows, i Store eller i Asus LiveUpdate. Og der har været tale om ganske tidskrævende opdateringer, der i flere tilfælde har krævet en genstart, hvor jeg i mange minutter må vente på "opdaterer Windows-funktioner - sluk ikke computeren". Det lugter af pc og ikke tablet, desværre. 

Jeg efterlod min tablet i standby i et døgn, hvilket ikke burde være et problem. Det er det i hvert fald ikke for en iPad, men Windows 8 brugte al strømmen, og den kunne ikke engang starte, da jeg satte den i stikket. Det kunne den først efter et par minutter. Det skal nok skræmme nogle brugere. Andre dage har den dog kunnet køre i flere dage.

Google havde i det mindste accepteret sin position, da firmaet designede Android tæt op ad iPhone og iPad, men Microsoft tror åbenbart stadig, at firmaet kan bestemme, hvordan teknologi skal fungere. Det har firmaet kunnet i mere end 20 år, men den går ikke længere. Millioner har vænnet sig til Apples måde at gøre tingene på, og skal Microsoft gøre tingene anderledes, skal det gøres markant bedre - ikke ringere som tilfældet er her.


Bærbar virker
Det ovenstående handler kun om tablets. Windows 8 fungerer fint nok på en gammeldags bærbar med eller uden touch-skærm. Her fungerer desktop-mode stort set som Windows 7. Her kan man også installere en udvidelse som StarDock, der netop sørger for, at Windows 8 starter direkte i desktop mode - og giver dig den gamle start-menu tilbage.

1 kommentar:

  1. Denne kommentar er blevet fjernet af en blogadministrator.

    SvarSlet