tirsdag den 23. oktober 2012

Fjernstyring af servere på iPad

Jeg har længe ønsket at kunne fjernstyre alle vore servere på iPad, så jeg ikke var afhængig af en pc, men det er normalt ikke ligetil. Vore servere kører Windows på VMWare, og det hele er gemt bag en Cisco firewall. Men det er muligt. Jeg har netop testet RealVNC, og det virker. Jeg kan nu fjernstyre alle vore servere på iPad. Og det er ganske billigt. 11 servere kostede mig 330 dollar.

Man kan sagtens komme gennem en Cisco firewall, selvom man er på iPad. Der er nemlig indbygget Cisco klient, men man skal installere den lidt specielt, da man skal angive en kode (gruppenavn og nøgle), der normalt ikke udleveres til medarbejdere. Medarbejderne skal stadig angive deres personlige kode. Heldigvis viser iPad ikke nøglen, når den først er tastet ind, så it-afdelingen kan gøre det for brugerne og bevare sikkerheden i firewallen. Hvis det alene er it-afdelingen, der skal bruge VPN på iPad, er det naturligvis slet ikke et problem.

Der er også langt om længe kommet Cisco-klienter til Android, men dem har jeg ikke fået testet endnu. Tidligere skulle have have en rootet mobil (hacket) for at gøre det.

Selve VNC er et lille og simpelt program, der installeres på en Windows server, og som giver mulighed for fjernkontrol ligesom et utal af andre programmer. Den store forskel er dog, at RealVNC har klienter til både iPad (iOS) og Android (og Windows naturligvis). Klienten til iPad koster 59 kroner.

Jeg testede det i værste konfiguration. Jeg satte min iPad til at forbinde via Wifi via min mobil, der kun havde en Edge-forbindelse. Det er virkelig langsomt, men jeg kunne sagtens styre serverne. Egentlig ganske imponerende.

Det betyder så, at jeg kan administrere servere nu i et s-tog eller hvor som helst uden at have en pc med. Bare iPad’en er med, og det er den altid. Næste store test bør naturligvis være at gøre det hele på Android mobilen, men jeg frygter lidt, hvordan det vil virke på min mobil med dens 4,6 tommer skærm.


Opdateret 30. oktober 2012: Jeg har nu testet VPN på Android, og det virker i hvert fald på min Galaxy Nexus med Android 4.1. Jeg kunne godt nok ikke få Ciscos eget program til at forbinde med min Cisco ASA 5520, men programmet NCP VPN Client kunne godt. Det program kunne oven i købet importere min Cisco PCF-profil, så jeg ikke behøvede at taste alle detaljer ind som på iPad. Programmet koster 73,50 kroner, men der er en gratis prøveversion, så man kan sikre sig, at det virker, før man køber.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar