onsdag den 23. maj 2012

Galaxy Nexus er bedst

Jeg har købt mig en Galaxy Nexus-mobil, og det første indtryk er, at den er klart bedre end alle andre Android-telefoner, jeg har prøvet. Der er minusser, hvilket jeg vil komme tilbage til, men sammenligner man den med de konkurrerende mobiler fra Samsung og HTC, så vinder den stort.

Jeg har haft HTC Magic, HTC Desire og Samsung Galaxy R før denne - og leveret en hel del flere via mit arbejde, og selvom Galaxy R var en forholdsvis ny 4,2 tommer model med dual-core processor, så var den reelt håbløs sammenlignet med Galaxy Nexus. Nu skal man naturligvis ikke sammenligne de to lige over. Galaxy R koster cirka 2.200 kr, hvor Galaxy Nexus koster 2.750 lige nu. En mere rimelig sammenligning ville nok være Galaxy SII, der koster 2.900.

Samsungs egne telefoner er ligesom HTCs og Sonys proppet med ekstra software, som man ikke kan fjerne. Selve brugergrænsefladen i Android er også ændret, og det er meget besværligt at slippe for dette ekstra lag, som ikke alle ønsker. Galaxy Nexus er godt nok lavet af Samsung, men bestillingen er kommet fra Google, og Google har bestemt, hvordan den skal virke. En vigtig detalje er her, at mobilen kører Android uden ændringer. Du bestemmer altså selv, hvad du vil have kørende udover styresystemet.

Det er også stadig den eneste mobil på markedet (endnu), der kører Android 4. Det giver en række fordele, men den nye Android kommer naturligvis til de andre også.

Selvom min Galaxy R sad i opladeren hele natten, kunne den mange dage ikke engang holde til sengetid. Det var meget belastende. Galaxy Nexus har typisk brugt mindre end halvdelen af sin kapacitet på samme tid og med samme forbrug.

Skærmen kører HD, hvilket er meget usædvanligt for mobiler. Opløsningen er hele 1280x720, hvilket altså er nok til den lille HD-standard. De fleste Android-mobiler herunder Samsungs egen topmodel Galaxy SII har kun 800x480. Billedkvaliteten er også det bedste, som jeg har set på Android, selvom det stadig ikke helt matcher iPhone.

Minusser
Hvad er så minusserne? Den er for det første meget stor. Skærmen er på hele 4,65 tommer, hvilket nok er for meget for en del brugere. Der er ingen FM-radio i mobilen. Man skal altså høre radio via internet streamet. Det vil være et minus for nogle. Telefonen virker noget plastik-agtig. Kvaliteten er klart højere end gennemsnittet for Android, men her fører Apple altså stort.

Kameraet kan kun skyde i 5 megapixels. Standarden er ved at være noget højere - 8 megapixel, men kvaliteten er faktisk ret god i Galaxy Nexus, og mobilen har den store fordel, at der ikke er den kendte forsinkelse (shutter lag) fra man trykker, til kameraet faktisk optager. Mobilen kan optage video i FullHD (1080p), men jeg er ovenud tilfreds med kvaliteten fra 720p.

Galaxy Nexus har ikke plads til et hukommelseskort, hvilket er meget usædvanligt. Man skal altså leve med de 16 GB hukommelse, der følger med. Det kan ikke udvides.


Hastighed
Hastighed er naturligvis et vidt begreb. Min subjektive vurdering er, at Nexus er blandt de hurtigste lige nu. CPU er en dual-core 1,2 GHz OMAP 4460 (baseret på Cortex A9), mens GPU er PowerVR SGX 540. Ifølge benchmarks er CPU sammenlignelig med Apples A5, der er i iPhone 4S, men Nexus kører 1,2 GHz, hvor Apple kun kører 800 MHz. Seneste standard hos Android er dog quad-core processorer, som bruges i HTC One X og Galaxy SIII.

GPU'en (grafik-motoren) er ganske god, men her er Google overhalet af ARMs Mali 400 (Samsung Exynos 4210), der blandt andet bruges i Galaxy SII - og storebror SGX 543MP2 (der bruges i Apples A5-enheder iPhone og iPad)

+ hastighed, billedkvalitet, skærmopløsning, standard Android, batterilevetid, kameraets kvalitet


- stor, ingen FM radio, ikke plads til microSD-kort

Ingen kommentarer:

Send en kommentar