mandag den 19. marts 2012

Qnap er NAS i alle størrelser


Jeg er meget imponeret af NAS-servere fra Qnap, som jeg bruger både privat og på arbejdet. Qnap har et utal af modeller, der er spækket med funktioner, og priserne er meget lave. Serverne kører en embedded Linux, men de fungerer godt sammen med både pc’er og Mac’er.

Privat kører jeg med en gammel Qnap TS-109 med én 1 TB disk, der har den fordel, at den ikke har aktiv køling. Det vil sige, at det eneste, som larmer, er selve harddisken. Den bruger også utrolig lidt strøm - mindre en typisk energisparepære. Så man får ikke dårlig samvittighed over at have den kørende i døgndrift.

På arbejdet bruger vi to NAS-servere. Den seneste er Qnap TS-459, der rummer 4 x 2 TB i RAID 5. Denne Qnap blev primært købt til at rumme backup for vores VMWare-installation, og det klarer den uden problemer. Serveren rummer dobbelt strømforsyning og dobbelt netkort, der oven i købet kan klare load-balancing. De seneste modeller som netop TS-459 rummer Intel Atom processorer, der faktisk er pænt hurtige.

Qnap som iSCSI
Men nu har vi prøvet at køre en virtuel VMWare-server direkte på NAS-serveren via iSCSI, og det virker faktisk. NAS er naturligvis ikke lige så hurtigt som vores rigtige fiber-SAN, men det kan faktisk bruges til mere simple behov, og det koster en brøkdel. Jeg er dybt imponeret over, at denne server, der koster cirka 10.000 kroner uden diske, kan trække en Windows 2008 server med nyeste Micrsosoft SQL Server med næsten 1 TB database.

Qnaps modeller er spækket med serverprogrammer, der kan tændes og slukkes efter behov. Privat har jeg brugt filserver (til backup), FTP-server, MySQL database, webserver, DLNA/UPNP (streame lyd og video til for eksempel Soundbridge), qMobile (streame lyd til Android og iPad), torrent-server og iTunes-server.

På arbejdet er det primært filserver, FTP-server, iSCSI target og Time Machine (backup til Mac).

De har også et par funktioner, som jeg ikke har brugt. Det gælder printserver (for USB-printere), billedserver og overvågning (via IP-kameraer).

Qnap leverer NAS-servere med alt fra én til 12 diske, så der er noget for alle behov. Man skal dog lige kigge nøje, hvis det er til privat brug, for der er kun én model, der ikke har aktiv køling, og det er TS-119. Bemærk også, at mange af modeller kan tage diske på 3 TB pr. styk, så der kan blive utrolig meget plads.

Qnap har en stor konkurrent, og det er Synology, men Qnap fører vist pænt i kapløbet. Priserne starter ved cirka 1.200 kroner plus harddisken, mens en TS-459U-RP+ altså koster cirka 10.000 plus diske.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar