torsdag den 23. februar 2012

En filserver i skyen

Indtil videre har det sværeste punkt i sky-strategien været filservere. Vi startede med Dropbox, som klart kan anbefales, men der er begrænsninger. Dropbox kan ikke bruges til alt og af alle. Og desværre har vi ikke fundet det perfekte produkt endnu.

Dropbox blev sneget ind i firmaet af private, som det sikkert sker mange steder. Man får nemlig 2 GB helt gratis, og der er adgang til data alle steder fra - uanset om det på en computer, en mobil eller en iPad. Selv hvis man ikke har adgang til en computer med sin Dropbox-klient, så kan man logge ind i en browser på en anden computer og downloade eller uploade filer.

Lokker man venner med i projektet - som altså hopper med på Dropbox - får man 250 MB ekstra for hver ven. Dropbox gør det også let at dele filer og mapper. Man inviterer bare venner til en mappe, så vil alle filer i den mappe blive kopieret til alle vennerne. Dropbox inkluderer backup, så det tager få minutter at finde slettede filer eller ældre versioner og genetablere dem. Men den gratis version gemmer dog kun slettede og ændrede filer i 30 dage.

Købe-udgaver
Dropbox har imidlertid også købe-versioner, og jeg har prøvet begge modeller. 50 GB koster 99 dollar om året, mens 100 GB koster 199 dollar om året. Man kan desuden købe uendelig backup/versioner for yderligere 40 dollar om året.

Dropbox har desuden en Team-version, der starter på 795 dollar om året for fem brugere med 1 TB delt lagerplads. Hver ekstra bruger koster 125 dollar om året, og så får man yderligere 200 GB. Team inkluderer uendelig backup.

Dropbox kræver ikke en konto pr. bruger. Det er altså tilladt at købe én 50 GB konto og dele den med for eksempel ti brugere. Disse ti brugere vil så ikke have private områder. Alle filer er principielt delt med alle ti.

To forsøg
Vi har prøvet at bruge fem gange 50 GB til 15 brugere, og vi har prøvet en Team-version til en gruppe på syv. Det fungerer perfekt, hvis man ikke arbejder med delte filer i Microsoft Office, og det er desværre hverdagen for de fleste i en virksomhed.

Dropbox synkroniserer filer. Det vil sige, at hvis syv brugere deler en mappe, så vil en fil ligge på syv lokale computere plus på serveren. Hvis en bruger retter filen, bliver den kopieret til de andre seks og til serveren. Hvis to retter samtidigt, får man en synkroniseringsfejl. Dropbox gemmer begge versioner og skriver en fejlmeddelelse. Nu er det en manuel opgave at rydde op.

Problemet er naturligvis, at rigtig mange bruger Word, Excel og Powerpoint, og de åbner og ændrer de samme filer. Her er der ingen løsning.

En anden udfordring er meget store filer. Den ene gruppe gemte både råvideo og redigerede videoer i Dropbox, hvilket fylder mange GB, som skulle synkroniseres ud på alle computere. Det fik ganske enkelt Dropbox i knæ.

Notifybox
Et andet firma har lavet et program, der hedder NotifyBox, der netop skulle låse filer i Dropbox og dermed klare Office-problematikken, men udvikleren har givet op i øjeblikket. Det virker nemlig ikke med Excel.

Kunne man presse brugerne til at bruge Google Dokumenter alene og droppe Microsoft Office, så var problemet løst. Google Dokumenter har uendelig plads, og der er ingen problemer med flere samtidige brugere, backup, versioner og så videre. Men i praksis er det nok for svært for de fleste. Der er brugere, der ikke vil undvære Office, og der er brugere, der ikke kan, fordi Google Dokumenter er ikke på højde med gamle Office.

Synkronisering
Der er mange andre, der har set dette problem, og flere har forsøgt at løse det. Der findes for eksempel en række værtøjer, der kan synkronisere filer mellem Google Dokumenter og Microsoft Office. Det gælder for eksempel Syncplicity og Memeo. Men igen bruger disse værktøjer synkronisering. De kan ikke klare samtidige brugere uden at lave synkroniseringsfejl.

Google har selv et gratis produkt kaldet Cloud Connect der gør det muligt at bruge Microsoft Office og gemme/åbne i Google Dokumenter, men dette program er slet ikke modent. Her kan man for eksempel ikke se mapper. Det vil sige, at alle filer ligger i en lang liste.

Google Drive
Rygterne svirrer om Google Drive. Faktisk havde flere forventet en lancering her i februar måned, men indtil videre er der ikke sket noget.

Det forventes, at Google vil udvide Google Dokumenter, så man kan installere det som et drev på sin computer. Men der er mange spørgsmål endnu. Bruger det synkronisering? Kan flere arbejde samtidigt i Office?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar